Här följer en miniguide – Högre Studier

Publicerad av SAAF
Skriven av SSN + SAAF
2005-03-20
Student
Visningar: 10 st
1. Se till att hitta rätt utbildning.
Glöm inte att det även finns möjlighet att studera på annan ort.

2. Är du behörig?
För att få studera på högskolan måste du ha vissa förkunskaper. Förkunskapskraven kallas också behörighetskrav. De är indelade i grundläggande behörighet och särskild behörighet. Den grundläggande behörigheten krävs för all högskoleutbildning. Utöver den grundläggande behörigheten kräver de flesta utbildningar ytterligare förkunskaper. Det kallas särskild behörighet. Att du uppfyller behörighetskraven innebär inte automatiskt att du blir antagen.

3. Antagning
Antagningen till högskolan sköts av Verket för högskoleservice (VHS) samt av universiteten och högskolorna.
VHS sköter antagningen till de flesta utbildningsprogram. Universiteten och högskolorna sköter själva antagningen till sina fristående kurser och till ett mindre antal utbildningsprogram. Även SU sköter intagningen själv.

Så fungerar antagningen
När din ansökan kommit in bedöms din behörighet. När det är fler sökande till en utbildning än det finns platser måste ett urval göras. De sökande rangordnas då efter sitt meritvärde. Normalt genomförs två urvalsomgångar.
På VHS webbplats finns en beskrivning av hela antagningsprocessen, från din anmälan till det sista antagningsbeskedet.
I samband med terminsstarten sker vanligtvis också en reservantagning till både program och fristående kurser. Reservantagningen sköts av universiteten och högskolorna.

4. Studievägledning
Vid alla universitet och högskolor finns det studievägledare som du kan diskutera dina studie- och yrkesplaner med.
Om du till exempel vill byta utbildning eller inriktning på studierna kan du vända dig dit för att få råd och stöd.

Vid universiteten och de större högskolorna finns det både en central studievägledning för alla studenter och en lokal studievägledning som är knuten till ett visst program eller utbildningsområde.
De lokala studievägledarna kan ge dig detaljerad information om till exempel vad kurserna i din utbildning innehåller. Om du behöver hitta en studieteknik som passar dig kan du vända dig till den centrala studievägledningen. Mindre högskolor har oftast bara en central studievägledning.

5. Information om yrke och utbildning
På Arbetsförmedlingens webbplats finns information om över 500 olika yrken. Här finns samlad information om allt ifrån arbetsuppgifter till vilka framtidsutsikter som gäller för ditt yrkesval. Du får även information om yrke och utbildning i SACOs framtidsguide.

Ansök via webben

Sen tre år tillbaka är det även möjligt att söka till högskolan via Internet. Detta sker på VHS hemsida.

Hur fungerar det att ansöka via webben?
När du väl registrerat dig på hemsidan kan du enkelt och bekvämt fylla i en anmälningsblankett elektroniskt. Här kan du även hitta blankett- och ansöknings koder till de program/kurser de olika högskolorna erbjuder. Råkar du fylla i fel uppgifter får du ett felmeddelande, allt för att vara säker på att din anmälan blir korrekt. Som sökande får du även en bekräftelse via sms till mobiltelefonen då VHS registrerat din ansökan.

Hemsida: www.vhs.se

Det finns alltid någon utbildning som passar just dig. Antalet studieplatser har ökat kraftigt de senaste åren. En vecka in på terminen skriker högskolorna sig fortfarande hesa efter fler studenter.

"Att låta bli att studera för att tjäna pengar är lika dumt som att tro att det genom att stoppa klockan går att få tiden att stå stilla!"

Sista anmälningsdag till högskolan är den 15 april inför höstterminen och den 15 oktober inför vårterminen.

Det är samma datum varje år. Men vissa kurser och program kan ha avvikande datum

Det allra viktigaste steget i din ansökan är att fundera på vad du vill arbeta med i framtiden eftersom det val du nu kommer att göra kommer att prägla ditt liv i framtiden.

Fram till den 15 april kommer vi att publicera några artiklar kring högre studier från våran broschyr som ni även inom kort kommer att kunna ladda ner i pdf format, eller beställa hem till er förening. Vi kommer även att presentera några utexaminerade personer med olika jobb under våren som kommer att ge oss olika tips m.m.

Har du några frågor eller funderingar kring högre studier, behöver du hjälp med din ansökan osv. TVEKA inte med att höra av dig till oss, liten som stor fråga, inom vilket område som helst. Vi finns till hands för dig…

Mejla: saaf.info@spray.se så får du svar inom 24 h.